Peter Jelksäter

Född/Uppvuxen
Vallentuna, Stockholm, växer fortfarande.....!
Familj
Sixten och Axel
Skola/Utbildning
3-år Hotell- och rest gymnasium, St Göran, Stockholm
Nuvarande Arbetsplats
Egen frima, lagledare för Svenska Juniorkocklandslaget, projektledare för Svenska Konditorlandslaget och Svenska Bagarelandslaget
Tidigare Arbetsplatser
Restauranger
Grodan, KB, Nordqvist o Ciao Ciao, Bon Lloc(samtliga Stockholm), Grebys(Grebbestad), Fotografiska museet Mat&Dryck, Stadsgårdshamnen, Stockholm
Tidigare Arbetsplatser
Bageri/konditorier
Xoko, Lux Dessert och Choklad(numera Dessert och Choklad Stockholm), samtliga i Stockholm
Egen firma
PJ Event&Consulting, för att stötta och coacha svenska kockar, konditorer och bagare på den internationella nivån.
  • Juniorkocklandslaget, coach/lagledare, 2011-
  • Yrkeslandslagetm, 2009-2015
  • Bocuse d’Or team Sweden 2010-2013
  • Konditorlandslaget, projektledare, 2015-
  • Bagarelandslaget, 2016-
Tävlingsmeriter
Individuellt så är Guldfisken -98 och Gyllene Kniven -99 inga resultat att skryta med..
I lag tillsammans med Svenska Kocklandslaget blev det 2:a plats World Cup i Luxemburg -06, 1:a Battle for the Dragon i Wales -07 och 3:a i Culinary Olympics i Tyskland -08
”Ledare”-meriter
Sedan -09, ledare och coach för Sveriges deltagare i Yrkes-VM, World Skills Competition som hålls vartannat år. Deltagare -09; Rodrigo Perez (9:e), -11; Emma Erlandsson (6:e), -13: Gabriel Strandberg (12:e), -15 Eric Seger(9:e).
Huvuddomare gymn-SM -09-13.
Sedan -10, teknisk coach till Sveriges representant i Bocuse d’Or, Europe och Lyon. Deltagare -10/-11; Tommy Myllymäki, SILVER i VM och -12/-13; Adam Dahlberg, silver i EM, 6:e i VM.
Sedan -11, lagledare för Svenska Juniorkocklandslaget. Deltagare 2011/12: Rodrigo Perez, Emma Erlandsson, Sebastian Gibrand, Bernhard Olsson, Pi Ni Thangh Le, Robert Sjöberg.
Totalt GULD 2012 i Culinary Olympics. Individuella silverplatser vid NM ”chef of the year” för Pi och för Sebastian vid junior-VM, Hans Bueschkens Culinary Challenge. Deltagare 2013/14: Pi Nghi Thanh Le, (Sofie Nilsson,) Johan Laiti, Robert Sandberg, Eric Seger, Thomas Sjögren, Ludwig Tjörnemo, Lindor Wink. Silver vid NM-13 för Thomas och för Pi vid ”junior-EM”, kvalet inför Hans Bueschkens finalen.
Seger för Eric i NM-14. Totalt 2:a plats, SILVER, Culinary World Cup -14 i Luxemburg, guldnivå i båda tävlingsdelarna.
Deltagare 2015/16: Ludwig Tjörnemo, Eric Seger, Annie Lundin, Douglas Fagerman, Albin Edberg, Inez Mannerstedt, Gustav Leonhrdt, Kasper Kleihs, Sebastian Pettersson.
Brons vid NM-15 för Ludwig och guld för Robert Sandberg vid ”junior-EM”, kvalet inför Hans Bueschkens finalen.
Viktigaste råvaran
Smör och olivolja
Paradrätt
Skagen på toast Melba
Styrka i köket
Målmedveten och tålmodig och älskar dem färdiga produkterna. Bred yrkeskunskap
Förebild
Kollegor och vänner som lyssnar, lär och delar med sig.
Fritidsintressen
Golf, båtar i skärgården, mat och dryck på det dukade bordet, dvs måltider i allmänhet!
Favorit restaurang
Mathias Dahlgren på Grand Hotel, Adam&Albin Matstudio, rest Bror, Alinea, Roberta’s Pizza, La Merenda, Chez Ami Jean, Jacques & Regis Marcon, Kometen
Bästa matminne
Aptitretaren på rest Astor i Paris, Frankrike 1998, dvs smörslungad nypotatis, tryffel, parmesan och olivolja.
Nyplockade daggfuktiga smultron till frukost i Åseda, Småland, Sverige 2004.
Adam Dahlbergs kycklingrätt vid EM 2012 i Bryssel, Belgien.
Juniorkocklandslagets 2-rätters meny under OS 2012 i Erfurt, Tyskland.
Bästa tips som kock
Smaka, smaka igen, tänk efter, analysera och smaksätt med det som saknas! Naturligt! Enkelt! Gott enligt dig!
Varför Juniorkocklandslaget
För att få vara en del av ett lag, sammansatt av dem bästa, med gemensamt mål och fortsätta arbeta för att lyfta måltiderna och hantverket bakom dessa smakfulla och artistiska kreationer.
Framtidstankar
Att länge få leva i och tillsammans med den svenska gastronomin, dess medarbetare och utvecklas i takt med tiden.

Mailadress
peter.jelksater@juniorkocklandslaget.se
Instagramkonto
@petersweeter

Lindor Wink

Född/Uppvuxen
Oxelösund
Familj
Mamma, pappa, syster och vovven
Skola/Utbildning
Nyköpings hotell och restaurang skola
Nuvarande Arbetsplats
Frilans
Tävlingsmeriter
Juniorkocklandslaget 2013-2014, 2017-
Bocuse d’Or 2011-2015
flerfaldig Svenskmästare i kanot, ungdomslandslaget kanot
Förebild
Vinnarskallar
Fritidsintressen
Surfa puder i alperna och vara på sjön
Favorit restaurang
-
Bästa tips som kock
Va lyhörd, jobba tillsammans, ha kul
Varför Juniorkocklandslaget
Se ungdomar utvecklas
Framtidstankar
Tar det som det kommer

Mailadress
lindor.wink@juniorkocklandslaget.se
Instagramkonto
@Lindorwink

André Edlund

Född/Uppvuxen
Luleå, Norrbottten
Familj
Föräldrar, två äldre syskon och min flickvän samt golden retrievern Wille
Skola/Utbildning
Kungsfågeln restaurangskola, Luleå
Arbetsplats/chef
Konstnärsbaren, Marcus Bremdal
Tävlingsmeriter
t2 st skoltävlingar i matlagning, 1 sm guld i kanotpolo, 2 landskamper i kanotpolo, elev till Jimmie Eriksson vid vinst i Global Chef ’18, CWC ’18 med Jkl.

Bästa råvara
timjan, vitlök
Lagar och äter helst
Pite-palt, råbiff med pommes frites.
Favoriträtt
Boeuf bourguignon med rostad potatis och mkt persilja.
Styrka i köket
Flexibel, arbetsam och vill alltid göra maträtterna ännu godare.
Bra sidor
Ödmjuk, lagspelare
Förebild
Jimmie Eriksson, Lindor Wink, Peter Jelksäter
Inspireras av
Duktiga kollegor, min omgivning
Hobby
Hundpromenader
Favoritkrog
Restaurang Volt, Lilla Ego, Café Nizza, Omnipollos Hatt
Bästa matminne
Oklassisk tomatsallad med råbiff på Lilla Ego.
Bästa tips
Ha kul i köket, glöm inte ’fleur de sel’

Anton Roos

Född, uppvuxen
Ljungby
Familj
Pappa Jonas, mamma Mia, bror Erik & sambo Lisa
Skola/utbildning
Ryssby gymn.
Tävlingsmeriter
Unga ekokockar ’15 & ’16, vinst vid Roellinger Nordic ’17.
Yrkeserfarenheter
Speceriet, Gullmarstrands hotell, Portal,
Arbetsplats/chef
Speceriet, Erik Eriksson

Bästa råvara
Kål.
Lagar och äter helst
Pasta.
Favoriträtt
Tartar av olika slag.
Styrka i köket
Glädjespridare, ge alltid 110%.
Bra sidor
Målmedveten, nyfiken och snabblärd.
Förebild
Kolleger och kockar som brinner för yrket.
Inspireras av
Se ovan!
Hobby
Fotografering.
Favoritkrog
Frantzen, Stockholm
Bästa matminne
Dagen-efter-Bocuse-frukost på Auberge d’Collonge, Paul Bocuse, Lyon.
Bästa tips
Lyssna på feedback och tips, sug åt dig all kunskap, gör att du själv och din matlagning utvecklas.

Olle Broström

Född, uppvuxen
Träkumla, Gotland
Familj
Mamma, pappa och lillasyster Ellen
Skola/utbildning
Elfrida Andréegymnasiet, 3 år på rest & livsmedelsprogrammet
Tävlingsmeriter
Vinnare Årets Kockelev ’14, silver NM för lag 2015, finalist Årets Kock 2017, CWC ’18 med Jkl.
Yrkeserfarenheter
Lilla Bjers gårdskrog, Fotografiskas restaurang, Esperanto, Konstnärsbaren.
Arbetsplats/chef
Konstnärsbaren, Marcus Bremdal.

Bästa råvara
Alla sorters lök, en klar favorit är vitlök.
Lagar och äter helst
Asiatiskt.
Favoriträtt
Fläsklägg med rotmos.
Styrka i köket
Effektiv, noggrann och en bra lagspelare. Vill alltid framåt.
Bra sidor
Ambitiös och ödmjuk.
Förebild
Erik Boll & Christoffer Ekman.
Inspireras av
Skickliga och ambitiösa yrkesmän/yrkeskvinnor.
Hobby
Spela tv-spel och umgås med vänner
Favoritkrog
Rest Volt.
Bästa matminne
Måltid på ”restaurang”/gatukök i Hanoi, Vietnam, fantastisk Bun Cha.
Bästa tips
Vara på tå och visa intresse.

Danna Vu

Född, uppvuxen
Oskarshamn
Familj
Pappa, mamma, stora syster & lillebror.
Skola/utbildning
Restaurang- och livsmedel, Swiss pastry & chocolate arts Lucerne.
Tävlingsmeriter
Vinst i CWC ’18 på regionsnivå med Sthlm Culinary Team.
Yrkeserfarenheter
Nilssons konditori, Scandic Laholmen Dessert & Choklad Stockholm.
Arbetsplats/chef
…söker…

Bästa råvara
Smör.
Lagar och äter helst
Lagar helst desserter. Äter helst asiatiskt!
Favoriträtt
Sushi.
Styrka i köket
Noggrann.
Bra sidor
Energisk, driven, passionerad.
Förebild
Människor med integritet, empati, disciplin och som har ett överflöd av ärlighet.
Inspireras av
Bra kolleger. Naturen.
Hobby
Basket. Löpning. Resa.
Favoritkrog
Sushi Sho.
Bästa matminne
Sushin på Four Seasons i Genève.
Bästa tips
Jobba rent och organiserat. Planera väl och följ din plan.

Fredrik Hansson

Född, uppvuxen
Älvängen
Familj
Pappa, mamma & bror
Skola/utbildning
Ester Mosessongymnasiet
Tävlingsmeriter
-
Yrkeserfarenheter
Delikatessen (nuvarande arbetsplats), Hemmagastronomi, Strandvägen 1, Frantzen (praktik) Savoy grill London (praktik)
Arbetsplats/chef
Clarion Hotel Post/rest Norda: Patrik Fredriksson

Bästa råvara
Citrus
Lagar och äter helst
Husman.
Favoriträtt
Löjromspizza.
Styrka i köket
Organiserad.
Bra sidor
Lugn.
Förebild
Pappa
Inspireras av
Mina kolleger.
Hobby
Träna på gym, umgås med vänner
Favoritkrog
Barabicu, Göteborg
Bästa matminne
Middagarna hos farmor.

Gustav Leonhardt

Född, uppvuxen
Nynäshamn
Familj
Pappa, mamma & 3 st underbara syskon
Skola/utbildning
Stockholms Hotell och restaurangskola
Tävlingsmeriter
CWC ’14 med Jkl, gymnasie-Sm ’15 & NM ’16, OS ’16 med Jkl, EuroSkills ’16, WorldSkills ’17, Bocuse ’17-19.
Yrkeserfarenheter
Rest Bleck, rest Adam/Albin,
Arbetsplats/chef
…söker jobb…

Bästa råvara
Lök.
Lagar och äter helst
God mat..
Favoriträtt
Korv Stroganoff.
Styrka i köket
Ser alla.
Bra sidor
Snäll.
Förebild
Peter Jelksäter, Sebastian Gibrand
Inspireras av
Det jag ser och hör!
Hobby
-
Favoritkrog
Bar Agrikultur, Stockholm
Bästa matminne
Dagen-efter-Bocuse-frukost på Auberge d’Collonge, Paul Bocuse, Lyon.
Bästa tips
Lyssna, gör det bättre.

Oskar Persson

Född, uppvuxen
Halmstad
Familj
Pappa, mamma & 4 st fantastiska syskon, sambo Zandra & hunden Morran.
Skola/utbildning
Sturegymnasiet, Halmstad.
Tävlingsmeriter
Stipendie Årets Unga Halläning ’17, elev med Jkl vid CWC 18.
Yrkeserfarenheter
Lecurie med Stefan Holmström, Specieriet, GastroLogik, Tegelbacken.
Arbetsplats/chef
Tegelbacken, Marcus Aujalay

Bästa råvara
Fläskkött.
Lagar och äter helst
Tacos. Husman.
Favoriträtt
Pappas stuvade tonfisk eller mammas pannbiffar..
Styrka i köket
Noggrann, smaksäker, metodisk..
Bra sidor
Hjälpsam och lyhörd.
Förebild
Dennis Säwström, Stefan Holmström.
Inspireras av
DPassionerade kockar!
Hobby
Fotbollsresor med brorsan.
Favoritkrog
Volt, Portal, Gastrologik.
Bästa matminne
Fläsktartar på Lis mejeri..
Bästa tips
Var noggrann, tänk igenom, fokusera.

Pontus Dunström

Född, uppvuxen
Huddinge
Familj
Pappa, mamma & 4 st härliga syskon.
Skola/utbildning
Stockholms internationella rest skola.
Tävlingsmeriter
Unga ekokockar ’16, Gymnasie-SM ’16, Årets Kockelev 16, NM för kockelever ’17, svenska uttagningstävlingarna till Bocuse d’Or ’19.
Yrkeserfarenheter
Lilla Bjers, Adam/Albin, Teglbacken.
Arbetsplats/chef
rest Adam/Albin, Adam Dahlberg, Albin Wessman.

Bästa råvara
Smör.
Lagar och äter helst
Härlig och god mat!
Favoriträtt
Pasta med oxfilé, grädde och svamp.
Styrka i köket
Metodisk. Noggrann.
Bra sidor
Lagspelare.
Förebild
Pi Nigh Thanh Le.
Inspireras av
Kreativa människor.
Hobby
Klättring.
Favoritkrog
Lilla Ego.
Bästa matminne
Middagen förra helgen på rest Adam/Albin.
Bästa tips
Glädjefyllt och positivt. Bra och rätt inställning.

Alexander Ryderborn

Född, uppvuxen
Väddö
Familj
Pappa, mamma & 2 st schyssta brorsor.
Skola/utbildning
Stockholms internationella rest skola.
Tävlingsmeriter
Unga ekokockar’17 & ’18, Gymnasie-SM ’18, svenska uttagningstävlingarna till Bocuse d’Or ’19.
Yrkeserfarenheter
Proviant, Edblads kök, Operkällaren, At Six, Agrikultur, Adam/Albin, Brasserie Makalös, Le Fumoir.
Arbetsplats/chef
Agrilkultur, Filip Fastén, Desirée Jaks, Pelle Thunström.

Bästa råvara
Smör.
Lagar och äter helst
Kött, helst kolgrillat..
Favoriträtt
Pasta med oxfilé, grädde och svamp.
Styrka i köket
Lugn.
Bra sidor
Snäll och tänksam.
Förebild
Thomas Sjögren.
Inspireras av
Kockar! Deras idéer…
Hobby
Innebandy.
Favoritkrog
Hantverket.
Bästa matminne
Mormors variant av Janssons frestelse.
Bästa tips
Jobba organiserat med glädje.

Välj en medlem ovanför för att läsa mer!


Om Juniorkocklandslaget

Juniorkocklandslaget är en del av Svenska Kockars Förening, vars uppgift är att främja utvecklingen av det unika svenska köket samt tävla i internationella gastronomiska tävlingar. Lagmedlemmarna är 18-23 år gamla. Deras mål är att inspirera andra unga kockar och konditorer i Sverige samt sätta Sverige och svensk mat på både den nationella och den internationella kartan. Juniorkocklandslaget representerar Sverige både vid Culinary Olympics i Tyskland var fjärde år och i World Cup i Luxemburg. 2016 vann Svenska Juniorkocklandslaget guld i Culinary Olympics. Målet för det nya laget, som skrivit på för 2017-2018, är givetvis att försvara Sveriges färger vid Culinary World Cup 2018.


Vision

Vi skall vara ett av världens bästa juniorlag. Vi skall skapa det ungdomligt unika svenska köket och etablera det internationellt.

Mission

Med basen i den svenska råvarukorgen skall vi genom kreativitet och nyskapande vara en ungdomlig förebild för gastronomin i Sverige och utomlands.

Vi ska leda/inspirera skolelever och ungdomen i Sverige in i/med framtidens matlagning.